Atopik Dermatit Çeşitleri

Başlama yaşına göre süt çocukluğu, çocukluk – ergenlik ve erişkin olmak üzere üç tiptir.

Süt çocukluğunda yaralar daha çok yanaklarda ve kol-bacakların dış kısmındadır. Çocuklukta yaralar yüzde ve kol-bacakların kıvrım yerlerindedir. Ayrıca göz kapakları, bilekler, boyun, sırt, kalçalar ve üst bacaklarda da yaralar olabilir. Eller kuru, çatlak, deri çizgileri belirgindir. Dudaklar ve ağız çevresindeki deri kurudur ve çatlaklar vardır.

Erişkinlerde ise kaşıntı ve deride derin çizgilenmeler ön plandadır ve yaralar çocuklardaki yerlerdedir. Atopik dermatitli çocukların büyük bir kısmında ileriki yıllarda astım veya allerjik nezle ortaya çıkar.

Atopik dermatitli hastalarda alerjenler, tahriş edici maddeler, terleme, derinin kuruması, ateş, enfeksiyonlar veya ruhsal gerginlik ve yorgunluk kaşıntının şiddetini arttırır. Yün veya akrilik giysiler, parfüm veya parfümlü ürünler, sabunlar, deterjanlar, kozmetikler, alkol içeren ürünler, boya ve kum en önemli tahriş edicilerdir. Bazı hastalarda besinler (süt, soya, yumurta, fıstık, balık vb) veya hava yolu ile alınan maddeler (ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri) hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Sevin Karalar

Tags: atopik dermatit, atopik dermatit çeşitleri,