Balgam Çıkartmaktan Bıktınız mı?

Bitmeyen balgam yakınması bronşektazi belirtisi olabilir. Bronşektazi ne kadar yaygınsa yani akciğerin ne kadarını tuttuysa balgam miktarı o kadar çok olur.
Nefes borusundan akciğerler hava ileten bronşların dallarında geri dönüşümsüz genişleme olan bronşektazi genellikle geçirilmiş akciğer enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar.
Özellikle çocuklukta ağır geçirilen kızamık, boğmaca, her yaşta geçirilen zatürre, tüberküloz bronşektaziyle sonlanabilir.
Genişlemiş ve yapısal özelliklerini kaybetmiş bronşlar da enfeksiyonlara neden olurlar. Bu bozuk alana mikropların yerleşmesi kolay olacağından bronşektazisi olan kişiler akciğer enfeksiyonlarına sık yakalanırlar. Diğer insanlarda basit üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüs ya da bakteriler, bronşektazi hastalarında akciğer enfeksiyonlarına sebep olur.
Bronşektazide akciğer grafisi bazı hastalarda hiçbir bulgu vermez. Bronşektazinin kesin tanısı ince kesit bilgisayarlı tomografi ile konulur ve tomografi bulgularına göre hastalığın tedavisi planlanır.
Bronşektazi hastalarının takibi çok önemlidir. Kalıcı bir hastalık olmasına rağmen, iyi bir tedavi ile enfeksiyon atakları azaltılabilir ve ilerlemesi engellenebilir; ayrıca hastanın yaşam kalitesinin düşmemesi çok önemlidir.
Hastanın Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hekim takibinde olması, sigara içmemesi, grip aşılarını ve zatürree aşılarını düzenli yaptırması gereklidir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Sevin Karalar

Tags: